Εκδηλώσεις, Νέα-Ανακοινώσεις

Αποχαιρετώντας τον ΙΚΑΡΟ

Ίκαρος

                    «Μια κυριακάτικη βόλτα στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου…
                                                                αποχαιρετώντας τον ΙΚΑΡΟ»
Το ταξίδι του ΙΚΑΡΟΥ στη Ρόδο έφτασε στο τέλος του και η έκθεση κεραμικών του φημισμένου εργοστασίου, μετά από δέκα ολόκληρους μήνες φιλοξενίας στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, ρίχνει αυλαία. Όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου οι νεώτεροι να γνωρίσουν και οι μεγαλύτεροι να θυμηθούν τα περίφημα κεραμικά που αποτελούν μέρος της νεώτερης πολιτιστικής παράδοσης του νησιού μας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου διοργάνωσε μια σειρά δράσεων: «Πόλε(ι)ς»-Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Σεπτέμβριος 2018, «Χριστούγεννα σ’ ένα Παλάτι… μελωδίες και χρώματα στο κάστρο των αγγείων» – χριστουγεννιάτικες δράσεις στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου – Δεκέμβριος 2018 και «Ένας σκουτελλότοιχος θυμάται…ιστορίες από χώμα και χρώμα» – εκπαιδευτικό πρόγραμμα – Οκτώβριος 2018-Απρίλιος 2019.

Αποχαιρετώντας τώρα τον ΙΚΑΡΟ διοργανώνουμε μία ακόμη δράση. Έτσι, την Κυριακή 5 Μαΐου 2019, το ροδιακό κοινό θα έχει την ευκαιρία για μία τελευταία φορά να ξεναγηθεί στην έκθεση «ICARO-ΙΚΑΡΟΣ, Το Εργοστάσιο Κεραμικών της Ρόδου, 1928-1988» από τον ίδιο τον συλλέκτη, κ. Γιάννο Ιωαννίδη, στη συλλογή κεραμικών του οποίου και στην επισταμένη έρευνά του βασίζεται η εν λόγω έκθεση. Προκειμένου να ανταποκριθούμε στην προσέλευση του κοινού, ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν και από την αρχαιολόγο της Υπηρεσίας μας κ. Νατάσσα Ψαρολογάκη, ενώ οι μικροί μας φίλοι θα μπορούν να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα «Ένας σκουτελλότοιχος θυμάται…ιστορίες από χώμα και χρώμα», που σχεδιάστηκε με αφορμή την έκθεση του ΙΚΑΡΟΥ και θα πραγματοποιηθεί από την αρχαιολόγο της Εφορείας μας κ. Αγγελική Κοσμά. Η δράση θα πλαισιωθεί από μουσική εκδήλωση στον εξωτερικό αύλειο χώρο του Παλατιού.

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:
-10:30, 12:00, 13:30 και 18.30: Ξεναγήσεις από τον κ. Γιάννο Ιωαννίδη.
-11.00, 12:30 και 19:00:            Ξεναγήσεις από την κ. Νατάσσα Ψαρολογάκη.
-10:30 και 12:30:                       Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από την κ. Αγγελική Κοσμά.
-17:30-18:15 :                            Μουσική εκδήλωση από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ρόδου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Δημήτρη Χαλκιά, με τη συμμετοχή της μέτζο-σοπράνο κ. Δήμητρας Παπαδοπούλου.
Για τη συμμετοχή στις ξεναγήσεις, διάρκειας μίας ώρας, και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας δύο ωρών, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση στο χώρο την ημέρα της δράσης, ενώ ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων δεν θα ξεπερνά τα 25 άτομα. Η είσοδος για όσους συμμετέχουν στις ξεναγήσεις και στα εκπαιδευτικά προγράμματα θα είναι ελεύθερη.

Λόγω των εορταστικών ημερών η έκθεση θα είναι επισκέψιμη και την εβδομάδα της Διακαινησίμου έως και την Κυριακή 5 Μαΐου, με εξαίρεση την Πρωτομαγιά, οπότε όλοι οι Αρχαιολογικοί Χώροι και τα Μουσεία παραμένουν κλειστά.

Να υπενθυμίσουμε τέλος ότι έκθεση «ICARO-ΙΚΑΡΟΣ, Το Εργοστάσιο Κεραμικών της Ρόδου, 1928-1988» αποτελεί συνδιοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού-Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου-Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης και του Μουσείου Μπενάκη και να αναφέρουμε επίσης ότι εκτός από τη συλλογή του κ. Γιάννου Ιωαννίδη, περιλαμβάνει ιδιαίτερα σημαντικά αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, καθώς επίσης και αντικείμενα από τις συλλογές ιδιωτών.

Σας περιμένουμε λοιπόν για μια κυριακάτικη βόλτα στην έκθεση του ΙΚΑΡΟΥ και σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά για τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα, καλωσορίζοντας την άνοιξη με ένα μπουκέτο λουλούδια από τον ΙΚΑΡΟ.

Κατεβάστε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ πατώντας τον σύνδεσμο.