Εκδηλώσεις, Νέα-Ανακοινώσεις

«Βία και ανεκτικότητα» – Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς – 2015 –

ΑΦΙΣΑ-ΕΗΠΚ 2015

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΕΥΡΩΠΗ – ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στον Προμαχώνα του Παλατιού
του Μεγάλου Μαγίστρου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

 

Στο πλαίσιο του εφετινού εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έχει ως θέμα του το δίπολο «Βία και ανεκτικότητα», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου προγραμματίζει μια σειρά εκδηλώσεων στον προσφάτως αποκατεστημένο χώρο του προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, στις 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου.

Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου αποτελεί μία εξαιρετική περίπτωση συνύπαρξης διαφόρων εθνοτήτων, τόσο μέσα στον ίδιο τον πυρήνα του τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών που αποτελείτο από επτά «γλώσσες», προερχόμενες από διάφορες χώρες της δυτικής Ευρώπης, όσο και στην κοινωνία της πόλης, όπου συγχρωτίζονταν διάφορες εθνότητες και δόγματα, ορθόδοξοι χριστιανοί, λατίνοι και μουσουλμάνοι, με Εβραίους, Αρμένιους, Σύριους. Στη συμβίωσή τους οφείλει εν πολλοίς τη ξεχωριστή φυσιογνωμία της η πόλη της Ρόδου.

Από την άλλη πλευρά, η περίοδος της Ιπποτοκρατίας σφραγίσθηκε από βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στους Ιωαννίτες και τους Τούρκους, καταλήγοντας, έπειτα από δύο σκληρές πολιορκίες, στην παράδοση της πόλης στην οθωμανική αυτοκρατορία. Ο προμαχώνας του Παλατιού υπήρξε θέατρο της δράσης αυτής, πεδίο μαχών και μάρτυρας των σφοδρών αντιπαραθέσεων. Ως εκ τούτου, προσφέρει την ευκαιρία να παρουσιασθούν πτυχές της βιαιότητας του πολέμου, όπως αυτή αναδύεται μέσα από έγγραφα της εποχής.

Οι σχεδιαζόμενες εκπαιδευτικές δράσεις στοχεύουν στην ανάδειξη στιγμών από την μεσαιωνική ιστορία της Ρόδου που αποκαλύπτουν την «ανεκτικότητα» ως προϋπόθεση ειρηνικής συμβίωσης και συναλλαγής και τη «βία» του πολέμου. Θα προσφέρονται σε σχολικές ομάδες, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου (09.00-13.00), σε ευρύτερες ομάδες κοινού, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου (09.00-13.00) και θα κορυφωθούν με τη διοργάνωση συναυλίας με τραγούδια από το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου (20.00).

 

ΕΗΠΚ δελτίο τύπου εκδηλώσεων

Σχετικά Άρθρα