Εκδηλώσεις, Εκθέσεις, Νέα-Ανακοινώσεις

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς – 2023 – Πάτμος

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει τη συμμετοχή της στον εφετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (22-24 Σεπτεμβρίου 2023). Πρόκειται για έναν θεσμό που τελεί υπό τον συντονισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης και στον οποίο η χώρα μας συμμετέχει από το 1996, με κύριους στόχους την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Κάθε χρόνο, το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία, ως κατεξοχήν χώροι πολιτισμού, αποτελούν επίκεντρο ποικίλων εκδηλώσεων και καλούν τους επισκέπτες να τα προσεγγίσουν με τρόπους βιωματικούς.

Στο πλαίσιο του εφετινού εορτασμού, που έχει ως γενικό θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Σήμερον μο, αριον τέρου, οδέποτε τινός… Το αρχοντικό Καλού, Νικολαΐδη, Βάλβη», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα  19.30 στο Αρχοντικό Νικολαΐδη στη Χώρα της Πάτμου.

Η πολιτιστική δράση είναι αφιερωμένη στον πρόσφατο εμπλουτισμό με νέα εκθέματα της ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας του Αρχοντικού που αναφέρεται στο ιστορικό παρελθόν της οικίας. Πρόκειται για την προσωπογραφία του Φιλικού Εμμανουήλ Καλού, έργο του Κρητικού ζωγράφου Δημητρίου Χατζηιωάννου, του έτους 1868, και τρία τμήματα ιστορικών αστικών ενδυμασιών του 19ου αιώνα, αξιόλογα κειμήλια που δωρήθηκαν ευγενικά από την οικογένεια του τελευταίου απογόνου των Φιλικών και ιδιοκτήτη της οικίας, Περικλή Βάλβη, τη σύζυγό του Μαρία και τις κόρες του, Κατερίνα και Καλλιόπη. Τα ενδύματα συντηρήθηκαν στη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει τη διοργάνωση εσπερίδας με ομιλίες σχετικά με τη δωρεά του Αρχοντικού από τον Περικλή Βάλβη στο Ελληνικό Δημόσιο, την αποκατάσταση και λειτουργία του ως Μουσείου και τη συντήρηση και ανάδειξη των πρόσφατων δωρημάτων. Θα ακολουθήσει περιήγηση στις αίθουσες του Αρχοντικού, παρουσίαση των νέων εκθεμάτων και δεξίωση με μουσική επένδυση στην άνω αυλή.

 

Είσοδος ελεύθερη

Σχετικά Άρθρα