Εκδηλώσεις, Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Νέα-Ανακοινώσεις

«Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία» – Διεθνής Ημέρα Μουσείων – 2016 –

Αφίσα- Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2016

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ –  18 ΜΑΪΟΥ 2016
«ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ»

 

«Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου: ελάτε να γνωρίσουμε την ιστορία του».

 

Η 18η Μαΐου εορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων, αφιερωμένη κάθε χρόνο σε  ένα  συγκεκριμένο  θέμα  που  αφορά τα μουσεία ή την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για ένα θεσμό που έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (INTERNATIONAL COUNCIL OF MUSEUMS – ICOM) από το 1977, με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Για το έτος 2016, το ICOM επέλεξε για τον εορτασμό το θέμα: «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία». Τα Μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει. Κύρια αποστολή τους είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου είτε έξω από αυτό. Θα πρέπει, λοιπόν, παρέχοντας τεχνογνωσία να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στο ευρύτερο περιβάλλον συνδιαμορφώνοντας το πολιτιστικό τοπίο, ώστε να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, στο πλαίσιο της φετινής επετείου, διοργανώνουν την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 (από τις 9:00 έως τις 13:00), στο Αρχαιολογικό Μουσείο  Ρόδου, εκπαιδευτικές δράσεις οι οποίες απευθύνονται σε σχολικές ομάδες, με τίτλο «Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου: ελάτε να γνωρίσουμε την ιστορία του». Στόχος των δράσεων αυτών είναι να ανακαλύψουν τα παιδιά την ιστορία των κτηρίων στα οποία στεγάζονται οι αρχαιολογικές συλλογές του Μουσείου και να γνωρίσουν τον ιστορικό  κήπο του, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τις ποικίλες μορφές που έλαβε ο χώρος αυτός από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, εξυπηρετώντας κάθε φορά διαφορετικές λειτουργίες.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του εορτασμού αυτού, την Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016, θα πραγματοποιηθεί στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου, σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρόδου, μουσική εκδήλωση (έναρξη στις 18:30). Ο κήπος του Μουσείου και οι δύο νεώτερες Συλλογές (Επιγραφική και η Προϊστορική), καθώς και το τούρκικο αρχοντικό (όροφος ανατολικής  πτέρυγας  του  ιπποτικού  κτηρίου Villaragut), θα είναι επισκέψιμα  έως τις 23.00. Το κυλικείο του Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό έως αυτή την ώρα προκειμένου να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες.

Σας ενημερώνουμε ότι τη 18η Μαΐου, η είσοδος σε  όλα τα Δημόσια Μουσεία και  τους Αρχαιολογικούς Χώρους είναι ελεύθερη.

Σχετικά Άρθρα