Εκδηλώσεις, Νέα-Ανακοινώσεις

«Χριστούγεννα σ’ ένα Παλάτι … με αγγέλων ύμνους»

Λυχνάρι-Χριστούγεννα σ΄ένα Παλάτι

Ευχαριστήρια επιστολή

«Χριστούγεννα σ’ ένα Παλάτι … με αγγέλων ύμνους»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου διοργανώνει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά τις εορταστικές της δράσεις με σημείο αναφοράς πάντα  το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, αντλώντας έμπνευση από τα κειμήλια και τα έργα τέχνης που το κοσμούν,  καθώς επίσης και από τις μόνιμες και περιοδικές του εκθέσεις. Αυτή τη φορά, λόγω των ειδικών συνθηκών και των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας, πραγματοποιήσαμε τις δράσεις μας από … απόσταση, αξιοποιώντας  τις δυνατότητες που μας δίνει  η τεχνολογία  και το διαδίκτυο.

Η ιδέα για φέτος ήταν οι άγγελοι! Οι  άγγελοι ως ευαγγελιστές της έλευσης του Χριστού στον κόσμο,  δοξολογούντες την Γέννηση του Θεανθρώπου,  αγγελιαφόροι της θεϊκής βούλησης, μάρτυρες σημαντικών γεγονότων του βίου Του, φύλακες και προστάτες της ανθρωπότητας. Οι Δωδεκανήσιοι άλλωστε, με  επίκεντρο τη Σύμη, τιμούν ιδιαίτερα τους  αρχαγγέλους, όπως μαρτυρά και το πλήθος των μονών και των εκκλησιών που έχουν αφιερωθεί προς  τιμή τους!
Στο πνεύμα αυτό, τα αγγελόμορφα κηροπήγια και οι μαρμάρινες ανάγλυφες συνθέσεις με παραστάσεις Ευαγγελισμού, Βάφτισης, Σταύρωσης και Αποκαθήλωσης στις αίθουσες του ορόφου, καθώς επίσης και λεπτομέρειες εικόνων της βυζαντινής έκθεσης, καθόρισαν την φετινή μας επιλογή και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης  για τις εορταστικές μας δράσεις.
Θα θέλαμε, λοιπόν, να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους μαθητές και τους δασκάλους των ειδικών σχολείων της Ρόδου που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μας και κατασκεύασαν στολίδια εμπνευσμένα από τους αγγέλους του Παλατιού για το χριστουγεννιάτικο δέντρο που κοσμεί κάθε χρόνο τέτοιες μέρες την Αίθουσα του Χορού.

Στη δράση συμμετείχαν το Ειδικό Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο, το 1ο Ειδικό Δημοτικό, το Ενιαίο  Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο, και το Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ρόδου.  Τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για το νόημα που έδωσαν στις φετινές μας  δράσεις και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, τους περιμένουμε στο Παλάτι!
Tα σχέδια των αγγέλων θα σταλούν και σε όλους τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της Δωδεκανήσου μέσω της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, την οποία ευχαριστούμε για τη συνεργασία της.  Τα σχέδια θα μπορείτε να τα βρείτε στην Ιστοσελίδα της Εφορείας μας,  www.efadod.gr 

Εφέτος, με κάποιον τρόπο, καταφέραμε να διατηρήσουμε την αλληλεπίδρασή μας με το Μουσικό Σχολείο Ρόδου και να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό « Χριστούγεννα …σ’ ένα Παλάτι», μέσα από ένα γνωστό χριστουγεννιάτικο τραγούδι με αναφορά  στους αγγέλους που δοξολογούν τη Γέννηση του Χριστού.  Ένα τραγούδι που τόσο όμορφα ενορχηστρώθηκε και τραγουδήθηκε από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου με τη βοήθεια των καθηγητών τους. Το τραγούδι αυτό, μαζί με εικόνες από το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, θα είναι η ευχή μας για τις φετινές γιορτές, ταξιδεύοντας  με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του διαδικτύου και μεταφέροντας σε όλο τον κόσμο το χαρμόσυνο μήνυμα της Θείας Γέννησης και όσων αυτή ευαγγελίζεται: Ειρήνη και Ευτυχία στην Οικουμένη. Θα αναρτηθεί κατά τη διάρκεια των εορτών  στις επίσημες ιστοσελίδες της Υπηρεσίας μας και του Μουσικού Σχολείου Ρόδου.
Ευχαριστούμε θερμά το Μουσικό Σχολείο Ρόδου, τη Διεύθυνση, τους καθηγητές και τους μαθητές του, για την υπέροχη συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια που  χάρισε σε μας και στο κοινό της Ρόδου, αξέχαστες στιγμές αγάπης, χαράς, δημιουργίας και έμπνευσης!
Επίσης σας ενημερώνουμε ότι ανήμερα τα Χριστούγεννα και ώρα 10.00-12.00, στον Ραδιοφωνικό σταθμό Ραδιόφωνο Λυχνάρι, στις συχνότητες 91,4 και 91,7 αλλά και μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο, θα μεταδοθεί εορταστική εκπομπή με αποσπάσματα από τις χριστουγεννιάτικες γιορτές των προηγούμενων χρόνων στο Παλάτι. Στην εκπομπή αυτή θα ακουστεί και το τραγούδι-ευχή μας για το 2021.

Χρόνια Πολλά, με Υγεία και Ευτυχία το Νέο Έτος!

 

Χριστουγεννιάτικα-Στολίδια-ΕΦΑΔΩΔ-2020

ΕΦΑΔΩΔ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Σχετικά Άρθρα