ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΩΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΩΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΩΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΩΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΩΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Κω

Περιγραφή

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές που διεξάγονται στο νησί από τις αρχές του αιώνα μέχρι σήμερα, κυρίως από τους αρχαιολογικούς χώρους της Αγοράς και το Δυτικό αρχαιολογικό χώρο, καθώς και από μεμονωμένα μνημεία, όπως το Βωμό του Διονύσου, το Ωδείο και τη Ρωμαϊκή Οικία (Casa Romana). Η έκθεση των γλυπτών που λειτουργεί σήμερα στο Μουσείο συγκεντρώνει έργα που χρονολογούνται από τα ελληνιστικά έως τα υστερορρωμαϊκά χρόνια και αποσκοπεί να παρουσιάσει στο ευρύτερο κοινό τα σημαντικότερα έργα της γλυπτικής που προέρχονται από την Κω.

Το κτιριακό διώροφο οικοδόμημα στην πλατεία Ελευθερίας στο οποίο στεγάζεται το σημερινό αρχαιολογικό Μουσείο της Κω, είναι διατηρητέο μνημείο της εποχής της Ιταλοκρατίας, κτισμένο το 1935. Στον ισόγειο χώρο, κυρίως στον προθάλαμο, στη δυτική, βορειοδυτική, βόρεια, ανατολική αίθουσα και στο αίθριο εκτίθενται τα σημαντικότερα έργα γλυπτικής, καθώς και ψηφιδωτά.

Στον προθάλαμο ξεχωρίζει το υπερφυσικό κεφάλι της Ηρας (αρ. 122, 2ος αι. π.Χ.) και το επιτύμβιο ανάγλυφο με παράσταση λέοντος (αρ. 126).

Στη δυτική αίθουσα εκτίθενται αγάλματα ελληνιστικής εποχής, τα περισσότερα από τα οποία βρέθηκαν φυλαγμένα στις στοές του Ωδείου: άγαλμα αθλητή (αρ. 5, 3ος αι. π.Χ.), γυναικείες μορφές που φέρουν τις περίφημες Κώες εσθήτες (αρ. 6, 8, 13, 20, 24), κεφάλι Αλεξάνδρου (αρ. 23), ανδρικός κορμός (αρ. 3), κ.α.

Στη βορειοδυτική αίθουσα εκτίθεται το επιβλητικό άγαλμα του λεγόμενου Ιπποκράτη (αρ. 32, 4ος αι. π.Χ.), ενώ στους τοίχους παρουσιάζεται ανάγλυφο με παράσταση συμποσίου (αρ. 29) εξαίρετης υστεροαρχαϊκής τέχνης, καθώς και επιτύμβια γλυπτά (αρ. 30, 34) της υστεροαρχαϊκής και κλασικής περιόδου. Στη βόρεια αίθουσα βρίσκονται αγάλματα Δήμητρας, Κόρης και Αθηνάς (αρ. 40-45, μέσα 4ου – μέσα 3ου αι. π.Χ.) που προέρχονται από αγροτικό ιερό στην περιοχή Πυλί. Στην ίδια αίθουσα εκτίθενται ελληνιστικά αγάλματα Αφροδίτης (αρ. 46, 49), Νυμφών (αρ. 55), Τύχης (αρ. 56, 1ος αι. π.Χ.) και σύμπλεγμα εφεδρισμού (αρ. 52, 2ος αι. π.Χ.).

Στην ανατολική αίθουσα εκτίθενται αγάλματα της ρωμαϊκής περιόδου, ανάμεσά τους ένας καθιστός Ερμής (αρ. 91) και Δήμητρα (αρ. 70). Στο αίθριο ρωμαϊκά αγάλματα Αρτέμιδος (αρ. 97), Ασκληπιού (αρ. 101), Υγείας (αρ. 28), καθώς και σύμπλεγμα Διονύσου και Σατύρου (αρ. 94) περιβάλλουν ψηφιδωτό δάπεδο που παριστάνει την άφιξη του Ασκληπιού στην Κω (3ος αι. μ. Χ.).

Ένα ακόμη ψηφιδωτό, ελληνιστικής εποχής, με παράσταση θαλάσσιου βυθού, κοσμεί το βόρειο τοίχο του περιστυλίου και προέρχεται από την αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία (Casa Romana).

Ο πρώτος όροφος του κτιρίου φιλοξενεί τη μεγάλη συλλογή αγγείων και άλλων μικροευρημάτων της Κω.

Ιστορικό

To Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω ιδρύθηκε κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας και συγκεκριμένα από το 1936, όταν Γενικός Διευθυντής Δωδεκανήσου ήταν ο Mario Lago. Το κτήριο ανεγέρθηκε για να στεγάσει τα ευρήματα που προέρχονταν από τις ιταλικές και γερμανικές ανασκαφές στην ύπαιθρο και στην πόλη της Κω. Ιδιαίτερα μετά από έναν καταστροφικό σεισμό, που ισοπέδωσε την πόλη το 1933, δόθηκε η δυνατότητα για εκτεταμένη ανασκαφική έρευνα, αλλά και για μια νέα διευθέτηση του πολεοδομικού συστήματος της πόλης με μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και δημόσια κτίρια, όπως το Μουσείο, στη θέση των κατεδαφισθέντων οικοδομημάτων.

Τα πρώτα αρχιτεκτονικά σχέδια του Μουσείου εκπονήθηκαν το 1934 και το κτίριο ανεγέρθηκε το 1936. Η πατρότητα των σχεδίων αποδίδεται πιθανότατα στον Rodolfo Petracco. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου χαρακτηρίστηκε από τον Α.Κ. Αντωνιάδη ως φασιστικής μνημειακότητας με λεπτομέρειες διεθνούς στυλ. Το κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο το 1986. Μέχρι πρόσφατα στο κτίριο στεγαζόταν τα γραφεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τα οποία μεταφέρθηκαν σε άλλο κτίριο το 1999.

Το κτίριο οικοδομήθηκε πάνω σε τμήμα του ελληνιστικού τείχους της αρχαίας πόλης, το οποίο είναι ορατό στο χώρο του υπογείου. Στον ίδιο χώρο φυλάσσονται ευρήματα από τις ανασκαφές που έχουν γίνει στο νησί από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι σήμερα.

Πληροφορίες: Υπηρεσιακή Μονάδα: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου
Πλατεία Ελευθερίας
Τ.Κ. 85300, Κως
Τηλέφωνο: +30 22420 28326
Email: efadod@culture.gr