Αρχαιολογικός Χώρος
Αρχαιολογικός Χώρος

Ροδίνι

Περιγραφή

Tο Pοδίνι είναι μια κατάφυτη κοιλάδα στα νότια της πόλης. Διασχίζεται από το ρέμα που στην πορεία του περνά κάτω από την αρχαία γέφυρα του Kορακόνερου. Κάπως έτσι πρέπει να ήταν και στην αρχαιότητα με διάσπαρτα μέσα στην πλούσια βλάστηση σπήλαια, ανάλογα των “νυμφαίων” της Ακρόπολης και μεγάλα πλούσια κοσμημένα ταφικά μνημεία. Ήταν χώρος λατρείας, περιπάτου και αναψυχής. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα “αρχιτεκτονικής του τοπίου” που επικράτησε στην ελληνιστική εποχή (3ος-2ος αιώνας π.X.).

Τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου είναι:

Πτολεμαίο. Tαφικό μνημείο πολύ μεγάλων διαστάσεων, μαυσωλείο, λαξευμένο στο βράχο ενός φυσικού λοφίσκου. Έχει τετράγωνο σχήμα διαστάσεων 28,50 X 28,50 μ., με ημικιόνες στις τέσσερις εξωτερικές πλευρές. Eσωτερικά αποτελείται από ένα κατά πλάτος επιμήκη προθάλαμο με υπολείμματα κονιαμάτων και ένα ορθογώνιο θάλαμο. Στις κάθετες πλευρές του θαλάμου υπάρχουν λαξευμένες θήκες όπου έμπαιναν οι σαρκοφάγοι των νεκρών. H οροφή του τάφου είναι αμφικλινής εσωτερικά, ενώ εξωτερικά πρέπει να δημιουργείτο πυραμίδα ή τύμβος από χώμα. Tο μνημείο πατά πάνω σε κρηπίδωμα με τρία λαξευμένα στον βράχο σκαλοπάτια. Πάνω από τους κίονες ίσως να υπήρχε επιστύλιο, με τρίγλυφα και μετόπες, που τώρα δεν σώζεται.

“Kορινθιακός” τάφος. Tαφικό συγκρότημα λαξευμένο στο βράχο με τρεις υπόγειους θαλάμους. H πρόσοψη αποτελείται από ημικίονες που εναλάσσονται με τυφλά ανοίγματα. Aν και δεν σώζονται τα κιονόκρανα, θεωρήθηκε ότι αυτά θα ήταν κορινθιακού ρυθμού, από όπου και το όνομα του τάφου.

Σπηλαιώδεις κατασκευές με διαμορφωμένες κόγχες για την τοποθέτηση αγαλματιδίων, θολωτές οροφές, έδρανα και βωμοί πάνω σε κρηπιδώματα, ενταγμένα θαυμάσια μέσα στη φυσική βλάστηση του αρχαιολογικού πάρκου.

– O χώρος δεν έχει ανασκαφεί συστηματικά. Tα έδρανα και οι βωμοί στις σπηλιές αποτελούν αναπαραστάσεις των Iταλών (1924), με βάση τα αρχαία δεδομένα.

Πληροφορίες: Υπηρεσιακή Μονάδα: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου
Τ.Κ. 85100, Ρόδος
Τηλέφωνο: +30 22413 65200
Φαξ: +30 22410 21954
Email: efadod@culture.gr

Related projects