ΚΑΛΥΜΝΟΣ-ΤΕΛΕΝΔΟΣ Ανασκαφή
ΚΑΛΥΜΝΟΣ-ΤΕΛΕΝΔΟΣ Ανασκαφή οικοπέδου Εμμ. Ολυμπίτη 'Αποψη από βόρεια
Τένεδος
Τένεδος. Κάτοψη της ανασκαφής στο οικόπεδο Εμμ.Ολυμπίτη. Απρίλιος 2001

Ανασκαφή οικοπέδου Εμ. Ολυμπίτη στην Τέλενδο

ΚΑΛΥΜΝΟΣ

20/11/2000 - 27/04/2001

Το οικόπεδο του Εμμ. Ολυμπίτη είναι ενσωματωμένο στο μέσο περίπου του σημερινού οικισμού της νήσου Τελένδου που απλώνεται κατά μήκος των ανατολικών ακτών της. Ανάμεσα στο οικόπεδο και την παραλία παρεμβάλλεται οικιστική ζώνη με οικήματα και εστιατόρια.
Επειδή ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου προτίθεται να οικοδομήσει διώροφη κατοικία σε αυτό (διαστ. 11, 50Χ7,50 μ.), πραγματοποιήθηκε αρχικά η διάνοιξη δοκιμαστικής ανασκαφικής τομής στις 16/11/2000, η οποία και αποκάλυψε τοιχοποιίες κτισμάτων και όστρακα αγγείων παλαιοχριστιανικών χρόνων. Στη συνέχεια ακολούθησε ανασκαφική έρευνα του οικοπέδου από τις 20/11 έως τις 22/12/2000 και από 4/4 έως 27/4/2001.

Στο οικόπεδο Εμ. Ολυμπίτη αποκαλύφθηκαν τρία συνολικά οικοδομήματα, τα οποία χρονολογούνται σε δύο οικοδομικές φάσεις της παλαιοχριστιανικής εποχής, πριν και μετά το σεισμό του 554 μ. Χ., ο οποίος και τεκμηριώθηκε ανασκαφικά. Ο ανασκαμμένος χώρος ορίζεται κατά μήκος από έναν επιμήκη τοίχο, άξονα Β-Ν, ο οποίος και διασχίζει όλο το χώρο της ανασκαφής. Εκατέρωθεν αυτού προσκολλώνται τα κτήρια του οικισμού.

Μέσα στο έτος 2001 συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε η ανασκαφή οικοπέδου Εμμ.Ολυμπίτη στη νήσο Τέλενδο. Η ανασκαφή του 2001 εστιάστηκε στο νότιο τμήμα του οικοπέδου, εκατέρωθεν μνημειώδους τοίχου, ο οποίος διασχίζει κατά μήκος ολόκληρο το χώρο του οικοπέδου.

Στη νοτιοανατολική γωνία του αποκαλύφθηκε δωμάτιο, στο μέσον του οποίου υπήρχε κτιστό κυκλικό πηγάδι. Στο στρώμα καταστροφής του βρέθηκαν διάφορα σπασμένα οικιακά και εμπορικά αγγεία, όπως αμφορείς, πινάκια, χάλκινα νομίσματα, τμήματα γυάλινων κυπέλλων, χάλκινα άγκιστρα ψαρέματος, ένα σιδερένιο κλαδευτήρι και ένα χάλκινο εργαλείο καλλωπισμού.

Πλησίον επίσης της ανατολικής εισόδου του δωματίου αποκαλύφθηκε ένας χάλκινος κωδωνίσκος με αλυσίδα ανάρτησης. Σύμφωνα με τα ευρήματα της ανασκαφής, η κατοίκηση στο χώρο αρχίζει ήδη από τα ελληνιστικά χρόνια, όπως έδειξε η εύρεση οστράκων ελληνιστικών χρόνων στα βαθύτερα στρώματα της ανασκαφής. Η διάρκεια ζωής αυτού του οικιστικού τμήματος διαρκεί έως τις αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ.