Τένεδος Κάτοψη Aνασκαφής
Τένεδος. Κάτοψη της ανασκαφής στο οικόπεδο Π. Λουλουδιά. Δεκέμβριος 2001

Ανασκαφή οικοπέδου Λουλουδιά

ΚΑΛΥΜΝΟΣ

31/03/2003 -

Το οικόπεδο Παντ. Λουλουδιά βρίσκεται στις παρυφέςτης ανατολικής πλευράς της νήσου Τελένδου και σε απόσταση πενήντα περίπου μέτρων από τη θάλασσα, ενσωματωμένο στο μέσο του σημερινού οικισμού.
Επειδή ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου προτίθεται να οικοδομήσει στο οικόπεδο συγκρότημαενοικιαζόμενων κατοικιών και καθώς υπήρχαν ορατές αρχαιολογικές ενδείξεις, ξεκίνησε ανασκαφική έρευνα στο οικόπεδο, που διήρκεσε από 18/6 έως 31/12/2001. κατά το χρονικό αυτό διάστημα ερευνήθηκε περισσότερο από το βόρειο ήμισυ του οικοπέδου. Λόγω της κατωφέρειας του χώρου η έρευνα κινήθηκε σε βάθος από 0, 30 έως 2,50 μ.
Τα οικοδομικά κατάλοιπα που ήλθαν στο φως αποτελούν μέρος του πυκνοδομημένου παλαιοχριστιανικού οικισμού που απλωνόταν στο μεγαλύτερο μέρος των ανατολικών ακτών της Τελένδου. Ανήκουν σε τρεις οικοδομικές φάσεις, δύο παλαιοχριστιανικές και μία μεσοβυζαντινή.

Η ανασκαφή του οικοπέδου Παντ. Λουλουδιά ξεκίνησε μέσα στο έτος 2001, χωρίς όμως να ολοκληρωθεί. Κατά τοχρονικό διάστημα από 18/6 έως 31/12/2003 ερευνήθηκε χώρος διαστάσεων 14Χ11, 50 μ., που αντιστοιχεί σε λίγο περισσότερο από το βόρειο ήμισυ του οικοπέδου.
Τα οικοδομικά κατάλοιπα που αποκαλύφθηκαν αποτελούν μέρος του εκτεταμένου παλαιοχριστιανικού οικισμού της περιοχής και ανήκουν σε τρεις οικοδομικές και μία μεσοβυζαντινή. Σταθμός στην εξέλιξη του οικισμού αποτέλεσε ο καταστροφικός σεισμός του 554 μ.Χ., ο οποίος και τεκμηριώθηκε ανασκαφικά.
Μετά τον σεισμό, άλλοι χώροι εγκαταλείπονται και άλλοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται κατόπιν επισκευών.
Στα μέσα του 7ου αιώνα ο χώρος εγκαταλείπεται, για να επανακατοικηθεί αργότερα, στα μεσοβυζαντινά χρόνια.
Τα ευρήματα της ανασκαφής υπήρξαν ποικίλα και ενδιαφέροντα: νομίσματα, λυχνάρια, εμπορικοί αμφορείς, τμήματα μικρασιατικών και βορειοαφρικανικών πινακίων με έντυπη διακόσμηση, χάλκινα αγκίστρια ψαρέματος, θραύσματα γυάλινων αγγείων κ.ά.
Στις θεμελιώσεις των παλαιοχριστιανικών τοίχων εντοπίστηκαν σκόρπια ελληνιστικά όστρακα αγγείων που πιστοποιούν την παλαιοχριστιανική κατοίκηση της περιοχής.