Νέα-Ανακοινώσεις, Συνεργασίες - Επιστημονικά προγράμματα

Διασώζοντας την Πολιτιστική Κληρονομιά της Ρόδου – Eυρωπαϊκό πρόγραμμα “ΥΠΕΡΙΩΝ” (HYPERION)

Safeguarding Cultural Heritage in Rhodes

H ταινία «Safeguarding Cultural Heritage in Rhodes» επιλέχτηκε πρόσφατα ανάμεσα στις τρείς υποψήφιες για βράβευση ταινίες στην κατηγορία «Community» του φεστιβάλ ταινιών «Εarth Future Festival 2022». To συγκεκριμένο διεθνές φεστιβάλ στόχο έχει να προβάλλει τον ρόλο που παίζει η επιστήμη της γεωλογίας  σε ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας και στην κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στα φυσικά και βιολογικά συστήματα και τις επιπτώσεις που επιφέρουν στο φυσικό περιβάλλον η ανθρώπινη δραστηριότητα και οι κλιματικές  αλλαγές.
Τη φετινή χρονιά πήραν μέρος στο φεστιβάλ συνολικά 952 ταινίες από 86 χώρες.
Η επίσημη προβολή των υποψηφίων για βράβευση ταινιών θα γίνει διαδοχικά στις πόλεις της Νέα Υόρκης, του Παρισιού και του Σίδνεϋ από τις 22 Σεπτεμβρίου έως στις 14 Οκτωβρίου.
Η τελετή  βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στο Σύδνεϋ στις 15 Οκτωβρίου του 2022.

Η ταινία  «Safeguarding Cultural Heritage in Rhodes» (Διασώζοντας την Πολιτιστική Κληρονομιά της Ρόδου) γυρίστηκε στη Ρόδο τον Δεκέμβριο του 2021, στο πλαίσιο της συνεργασίας του προγράμματος Hyperion, στο οποίο συμμετέχει η Εφορεία μας (βλ. εδώ  https://efadod.gr/hyperion/), με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus. Η συνεργασία με το πρόγραμμα Copernicus έγινε από το Εργαστήριο  Τηλεπισκόπησης της Σχολής Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, έναν από τους επιστημονικούς εταίρους του Hyperion, και την καθηγήτρια του Εργαστηρίου Δρ. Αγρονόμο-Τοπογράφο Μηχανικό Λία Καραθανάση.  Τα δεδομένα του δορυφόρου Copernicus αφορούν την καταμέτρηση των μετατοπίσεων του εδάφους  και την αποτύπωσή τους σε χάρτες και στις τέσσερεις πιλοτικές περιοχές του προγράμματος Hyperion, την Βενετία, την Γρανάδα την πόλη Τονσμπεργκ ( Tønsberg ) της Νορβηγίας και φυσικά τη Ρόδο.  Στην ταινία προβάλλονται τα αποτελέσματα των  παραπάνω μετρήσεων και η σημασία που αυτά έχουν στο να προσδιοριστούν σε βάθος χρόνου και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά  οι κίνδυνοι που διατρέχουν τα μνημεία της πόλης Ρόδου που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Hyperion και είναι η ρωμαϊκή γέφυρα στο Κορακόνερο και μνημειώδη ταφικά συγκροτήματα στον αρχαιολογικό χώρο του Ροδινιού.

H ταινία είμαι μία παραγωγή της  Εurisy (διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός διαστημικών εφαρμογών)  και  του CNES (Διεθνές Κέντρο Μελετών του Διαστήματος) και έχει σκηνοθετηθεί  από την Grazia Maria Fiore.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την ταινία στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.earthfuturesfestival.com/the-films/v/safeguarding-cultural-heritage-rhodes 
όπως και τις υπόλοιπες υποψήφιες ταινίες του φεστιβάλ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.earthfuturesfestival.com/the-films

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.earthfuturesfestival.com/peoples-choice μπορούν να ψηφίζουν έως στις 15 Σεπτεμβρίου την ταινία προτίμησής τους  για το βραβείο κοινού.

Σχετικά Άρθρα